Tuesday, April 13, 2010

Seronok ke tengok baby comel???~~

aq sebenarnya sonok tengok gambr2 baby yg dihntar oleh hottest2 mummies~ yg tlh mengsentkan gambar baby2 nye utk contest anjuran bos aq iaitu infantiahouse, tapi bilamana ceeehhhh ayat tak leh blah betul ketikanya bila aq terbuka email ptg tadi terasa sedih dan nak menangis rasanya, bila baca kisah  pasal cinta valentine ni...adus !!!dah la tarikh ni tarikh pembukaan onlineShop aq..why!! why!!! kenapa!!! kenapa tarikh ni jugak??? kenapa??? kenapa kau masak asam tak campur belacan??? ape ko mengarut da......
 hampes btul . tak nak la citer panjg2..... korang baca je la.....merungkai kisah cinta Valentine..

Bu, adik Cuma ingin bertanya…
Rasanya ibu tak akan mampu menjawabnya...
Ibu ingat 14 feb tak? Malam tu ibu ada janji temu
Ibu jumpa jejaka tu? Ibu kata dia cintakan ibu?

Benarkah bu?

Dia puji dan puja ibu..
Dia rayu dan belai ibu..
Katanya cintanya hanya untuk ibu..
 

Benarkah bu?


Ibu terkhayal dengan bujukannya
Ibu terbuai dalam bicaranya
Ibu terlena oleh bisikannya

Benarkah bu?
Ibu tak kisah dia peluk ibu..
Ibu izin dia sentuh jasad ibu
..
Ibu puas dapat buktikan setia ibu
..
Macam dia kata.. mahu bukti cinta dari ibu 

Tapi benarkah bu? 
Masa berlalu, Hari ini lepas 9 bulan...
Pohon yang ibu dan lelaki tu tanam telah membuahkan hasil
Hari ini buah cinta kalian telah terzahir
Hari ini bukti kasih jejaka itu pada ibu telah lahir... tapi....
benarkah bu?


Kenapa dia tidak sama menyambut kami? 
Kemana dia telah pergi tidak azankan kami?
Mengapa ibu pun benci kami?
Sedangkan inilah semaian tanda cinta kalian?
Mengapa ibu?
Tak terasakah sakit dan perit
tak berbakikah kasih dan sayang dan
Tidak lagi kah ibu berTuhan?

Benarkah ibu?
Benarkah begitu?
adik cuma nak tanya je bu.....
 
 Renung renung kanlah !!!

-Bila seronok, aku cari....pasanganku
-Bila sedih, aku cari....
Mak
-Bila berjaya, aku ceritakan pada....
pasanganku
-Bila gagal, aku ceritakan pada...
.Mak
-Bila bahagia, aku peluk erat....
pasanganku
-Bila berduka, aku peluk erat....
Emakku
-Bila nak bercuti, aku bawa....
pasanganku
-Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....
Mak
-Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada
pasanganku
-Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan
"Selamat Hari Ibu"
-Selalu.. aku ingat
pasanganku
-Selalu....
Mak ingat kat aku
-Bila-bila... aku akan talipon
pasanganku
-Entah bila... aku nak talipon
Mak
-Selalu...aku belikan hadiah untuk
pasanganku
-Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk
Emak
-Renungkan:
-"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja...
-bolehkah kau kirim wang untuk
Mak?
-
Mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

-Berderai air mata jika kita mendengarnya........

-Tapi kalau Mak sudah tiada..........
-
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

-Berapa ramai yang sanggup
menyuapkan ibunya....
-berapa ramai yang sanggup
mencuci muntah ibunya.....
-berapa ramai yang sanggup.
mengantikan lampin ibunya.....
-berapa ramai yang sanggup.....
membersihkan najis ibunya.......
-berapa ramai yang sanggup.......
membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
-berapa ramai yang sanggup
berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
-Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......
-"Jika kamu menyayangi ibumu, "forward"kanlah Email ini kepada sahabat- sahabat anda.

1 orang : Kamu tidak sayangkan ibumu
2-4 orang : Kamu sayang ibumu
5-9 orang : Bagus! Sayang jugak kamu kepada Ibumu
10/lebih : Syabas!Kamu akan disayangi Ibumu
 
Akhir kata SAYANGILAH IBUBAPA KITA,TANPA MEREKA KITA TIADA DIMUKA DUNIA INI......DAN TANPA MEREKA,SAPALA KITA...TUL TAK????

12 comments:

eima said...

fuHHH .. menyayat hati tul ...
bila baca teringat kes buang bayi yg tgh hot meletop² skrg nih ...
tingat plak arwah ibu aku yg aku jg selama dia terlantar sakit ... tringat pengorbanan die utk aku ...
sayu plak hati aku nih ....

mudah²an anak² aku tidak lupakan mama diorg ... hargailah mama mcmna mama saya sayangi korg...

InfantiaHouse said...

tu la psl iema, sedih bila ada org yg bersifat ke'*(*^*%" an ni....

INSPIRASIHANA said...

Jom komen berkenaan isu pembuangan bayi di http://inspirasihana.blogspot.com

Renungkan bersama..semoga anak2 kita dilindungi..insya Allah

Momma Mia said...

entry yg cukup sedis, pilu & tersentuh. Mintak lah dijauhkan anak2 kite dgn budaya yg keji ni. Nauzubilla himin zalik...

InfantiaHouse said...

didik la anak dari kecik... wajib ambik tahu anak dara/teruna kiter pergi mana dan denagn siapa kawan nyer.... eee ngeriii....

ieda said...

dari satu dosa membawa kepada dosa yg lain..moga yg berkenaan segera bertaubat..itu yg buang bayi...yang gugurkan kandungan tak taulah berapa ramai..hmmmm...

aLyNnZ said...

ya allah alynn x sanggup nk tgk..pilu n menyayat hati..bayi dh tiada nilai. zaman sekarang spt dh kembali ke zaman jahilliah..tolong larr hentikan semua nie..setiap bayi yg lahir adalh istimewa n tinggi darjat nyer..

InfantiaHouse said...

betul... org sebuk nak anak.. yg pelik nye yang nak anak tu susah je nak dpr kan?...buat rawatan itu la..ini lah...ermm klu yg cam ni senang plak dpt..smpai di buang2..tu la dugaan Allah pada kita

Hidayah Shafiruz said...

1st of all Salam perkenalan. Sy pun penah terbace sajak ni di suatu forum, terus sy linkkan ke fb. Bile tgk bayi2 yg xberdosa tu, terigt pd kwn2 yg dh kawin bertahun2 tp hampa blm dikurniakan zuriat. Tp ade ibu2 di luar sane yg punyela senang nk dpt anak pastu buang2 je mcm sampah sarap..nauzubillah!

norlizawati said...

Bila sy terbaca cerita n tertgk gmbr ni terus meleleh airmata xtertahan lg...xsanggup rasanya nak tgk...kenapalah mereka ni kejam sgt...mana pegi perasaan kasih syg mereka ni? sanggup bertindak pada anak kecil yg tidak tau ape2 n tidak berdosa malah ank kecil tu masih belum mengenali dunia luar..sungguh sedih xterhingga....

InfantiaHouse said...

.tu la masalahnya...pe la nak jadi!

Mommy Aisy said...

hua! sedey...sedey tgk pic baby2 yg terbuang dan mati cam tu. mereka x bersalah.

npe la dunia skrg semakin zalim. kalo xnk baby tu, bagi pada mereka yg sukar nk dpt zuriat. biar mereka didik sebaik mungkin. jgn dibuang sehingga dimakan burung, dimamah ulat dll. kesian...

semoga anak2 kite dilindungi.